Kilka słów o ogrzewaniu

py urządzeń różniących się przeznaczeniem, budową i sposobem realizacji przepływu ciepła. Chociaż termin ten kojarzony jest przede wszystkim z przemysłem, wymienniki ciepła są układami powszechnie spotykanymi również w życiu co

Kilka słów o ogrzewaniu

Wymiennik ciepła

Wymiennik ciepła ? urządzenie, którego główną funkcją jest wymiana ciepła pomiędzy dwoma (lub więcej) płynami. Jest to ogólny termin odnoszący się do szerokiej grupy urządzeń różniących się przeznaczeniem, budową i sposobem realizacji przepływu ciepła.

Chociaż termin ten kojarzony jest przede wszystkim z przemysłem, wymienniki ciepła są układami powszechnie spotykanymi również w życiu codziennym. Przykładem może być chłodnica samochodowa, podgrzewacz wody lub grzejnik.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wymiennik_ciep%C5%82a


Pozytywne strony wykorzystania pieców na olej

Chociaż jak do tej pory najpopularniejszym rozwiązaniem w dziedzinie ogrzewania w budownictwie jednorodzinnym są kotły na węgiel i innego rodzaju paliwo stałe, a także kotły gazowe, to jednak z roku na rok coraz większe znaczenie mają piece olejowe. Jak się okazuje, ta technologia jest bardzo ekologiczna i produkowane obecnie, zaawansowane technologicznie kotły umożliwiają spalanie oleju bez szkód dla środowiska. Jest to bardzo ważne, ponieważ z roku na rok ekologia odgrywa coraz istotniejszą rolę w naszym życiu i coraz surowsze są kary za emisję zanieczyszczeń do atmosfery. Piec na olej nie wymaga również obsługi, więc mieszkaniec domu zaopatrzonego w taki rodzaj kotła może przeznaczyć czas na inne obowiązki czy rozrywkę.


O tradycyjnym piecu węglowym

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe