Stosowanie suplementów w sporcie

Dodane: 24-07-2016 17:52
Stosowanie suplementów w sporcie Warto się wspomagać w spocie, odżywki typu impact whey protein poprawiają rezultaty wszelkiego treningu. Kilka zdań o sporcie.

Definicja z wiki: Suplementy przed treningowe

Suplementy stosowane przed treningiem to preparaty przeznaczone głównie dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie. Ich zadaniem jest zwiększenie wydolności organizmu w trakcie wysiłku. Mają za zadanie wywoływać efekt pobudzenia organizmu, zwiększenia jego koncentracji oraz zwiększenia intensywności ćwiczeń. Dobór suplementów przedtreningowych powinien być uzależniony od rodzaju treningu, stosowanej diety oraz od indywidualnych potrzeb organizmu

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Białko- podstawowy budulec

Najpopularniejszym suplementem jest chyba białko, proteiny czy też aminokwasy. To wszystko to jedna grupa suplementów, która ma świetne działanie na organizm trenującego. Jak wiadomo białka są podstawowym budulcem praktycznie każdej komórki w naszym ciele, w tym mięśniowych.

Dieta bogata w białko jest o tyle kluczowa dla sportowców co słońce dla roślin. Trening bez dostarczenia odpowiedniej porcji białka może skończyć się efektem wręcz odwrotnym do zamierzonego. Dlatego zarówno dieta jak i suplementy są polecane dla zwiększenia efektywności treningu siłowego i każdego innego.


Wiki wyjaśnia termin żywienie sportowców

Wydatek energetyczny dla poszczególnych grup ludności jest różny. W sporcie jest on zwiększony i wykazuje zróżnicowanie pomiędzy poszczególnymi dyscyplinami sportowymi. Zależy on również od cyklu treningowego oraz czasu trwania wysiłku fizycznego. Zapotrzebowanie na energię sportowców wielu dyscyplin jest podobne i zbliżone do wielkości 72 kcal/kg m.c. Różni się ono w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych, osiągając odpowiednio: 76 i 66 kcal/kg m.c. Sportowcy uprawiający dyscypliny wytrzymałościowe często mają trudność w osiągnięciu wysokiego poboru energii. Rozwiązaniem jest spożywanie częstych, skoncentrowanych posiłków. Przybliżony procentowy udział składników pokarmowych w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego u sportowców powinien wynosić: 10-15% dla białek, 20-30% dla tłuszczów i 55-65% dla węglowodanów. Jest on zbliżony do wartości przewidywanych dla ogółu ludności.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Żywienie_sportowców